Mussidan kent zijn oorsprong in vestiging van de Kelten. Bij hen stond Muce voor een ondergrondse schuilplaats en Dun voor ‘voornaam’. Een belangrijke schuilplaats dus, dat Mussidan.
Maar dat was het al eerder: al sinds de prehistorie. Zo getuigen de talrijke gereedschappen die zijn gevonden bij de grotten langs de rivier de Isle. Daarna kwam er een oppidum ten tijde van het Romeinse rijk, werd er gevochten om de macht in de vroege middeleeuwen – en in de 100 jarige oorlog sloot Mussidan zich aan bij de koningen van Engeland.
Ten tijde van de religieuze oorlogen tussen de protestanten en katholieken, was Mussidan protestants, zoals veel meer gemeenten in de Perigord. Meer dan drie belegeringen maakten van de stad een ruïne, die weer werd opgebouwd. Daarna werd het rustig in deze contreien. Zelfs de Franse revolutie ging voorbij zonder extreem geweld of vernielingen, in tegenstelling tot veel andere plaatsen in de Dordogne waar dit wel het geval was.
Uit al die vervlogen tijden is er weinig meer dat daaraan herinnert: de overblijfselen van een fort en het chateau de Longa. gelukkig is er de Isle om op te kanoën en in te zwemmen en zijn de bossen van Double en Lande lekker dichtbij. U kunt daarin wandelen, fietsen of paardrijden.
O ja, in het plaatsje is ook nog een folkloristisch museum. Sinds 2001 prijst Mussidan zich gelukkig met de toegang tot de snelweg tussen Bordeaux en oostelijk Europa.
U kunt hier overnachten in de camping aan de Isle, op zo’n 500 meter van het centrum. Ook zijn er gites en chambres d’hotes.
De meeste dorpjes hier beschreven liggen in het dal van de Isle, wijds en vlak waarin weinig plaats voor bossen, die vindt u weer ten noorden van de Isle.
SAINT MÉDARD DE MUSSIDAN
Saint Médard de Mussidan is niet de ideale vakantiebestemming. Een dorp dat de nadruk legt op de handel en de industrie langs de nieuwe snelweg.
Wel is er een oud kerkje met oude klokkentoren en het en der wat gebouwtjes die herinneren aan het verleden. Bezienswaardig is het park, de kasteeltuin, van Château de Bassy met een typische, 19e eeuwse Franse tuin met een klein stroompje, bruggetjes, abri en kiosque.
BOURGNAC
Klein dorpje aan de andere kant van de snelweg, gezien vaanf Mussidan. Niets bijzonders te melden over Bourgnac.
SAINT LOUIS EN ISLE
Aan de voet van een groot bebost gebied vinden we Saint Louis en l'Isle in de meander van de Isle. In 1308, stelde de abt van Charroux voor aan Filips de Schone om op het grote gebeid van Sourzac een bastide te maken.
De koning ging akkoord en het project ging van start getooid met de naam van diens grootvader Saint Louis. Ondanks herhaaldelijke pogingen werd de bastide geen succes. Het enige dat nu nog herinnert aan de bastide is de kerk uit de 12e eeuw. Het plaatsje heeft een strandje aan de rivier. U kunt er wandelen en zwemmen.
SOURZAC
Sourzac is een heel oud dorpje, gesticht rond een priesterwoning die uitgroeide tot abdij van Benedictijner monniken. Deze abdij stond naast de bron met de naam Sourzac. De bron stroomt al vele jaren en is kalkrijk, met als gevolg een mooie kalkuitstulping.
Sourzac heeft veel te lijden gehad van de invallen van de Noormannen: keer op keer werd het dorp vernietigd. Maar ook de strijdperken in de latere eeuwen hebben hun sporen nagelaten: een dikke laag ruïnestenen moet er onder het hedendaagse Sourzac liggen. Ook het chateau , de oorspronkelijke abdij, is vandaag de dag niet meer. Het terrein – en de bijgebouwen van destijd, die wel
Op de hellingen domineert het bos Sourzac, natuurlijk is er weer de 12e eeuwse kerk. Verder vindt u er een brug van het beroemde bureau Eiffel en ontspanning in het bos waar u kunt wandelen of fietsen. Het plaatsje zelf heeft een camping, bootjes op de rivier, een tennisbaan en in de zomer tal van activiteiten. Ook zijn er meerdere restaurants.
BEAUPOUYET
Dorpje, kerkje, kerkhof – en dan in de verte de snelweg. Het meertje is niet echt geschikt om in te zwemmen…
SAINT ETIENNE DE PUYCORBIER
Klein kerkje, kerkhof, hier en daar een boerderij, wat bossen en wat velden. Dat was het wel….
SAINT LAURENT DES HOMMES
Saint Laurent des Hommes een van de oudere gemeenten uit dit kanton. Vroeger lag de gemeente op de grens van de heren van Mussidan en Montpon. Het verschil in de feodale tijden werd uitgedrukt in de bewoners van dit oord: bewoners waren ‘de mannen van Mussidan’ of ‘de mannen van Montpon’. Zie hier het ontstaan van het achtervoegsel des Hommes.
Saint Laurent des Hommes heeft een prachtig gemeentehuis uit de 14e eeuw. Zo oud vind je ze niet veel in de Dordogne. Verder staat er een gotische kerk, ook vreemd voor de Dordogne, met een mooi altaar van hout. Het hameau de Gamenson bestaat uit typische huizen van de Double.
Andere bezienswaardigheden zijn het kanaal van Filolie, de brug van Eiffel, bronnen en wasplaatsen. U kunt er kamperen, fietsen en wandelen. Paardijden is mogelijk evenals vissen in de beekjes.
SAINT FRONT DE PRADOUX
Saint Front de Pradoux is een charmant klein dorpje: met Bar-Tabac, Boulangerie, kruidenier en restaurant. Een levendig dorpje met een klooster uit de 18e eeuw. U bent hier niet ver van de Double. Maar meer is er ook niet te vertellen
SAINT MICHEL DE DOUBLE
Dorpje te midden van velden omzoomd door bossen. Leuk dus, zo’n ligging. Even ten noorden ligt het bijhorende kasteel. Door het dorp stromen twee beekjes.
In de 16e eeuw bloeide dit plaatsje door de vele glasblazers die hier werkten: alle materialen waren voorradig. Vandaag de dag bloeit de land- en bosbouw. Leuk aan het dorp en de bijhorende gehuchten zijn een paar typische huizen van de Double, inclusief hun duiventillen.
SAINT MARTIN L'ASTIER
Saint-Martin l'Astier is geen echt dorp: gewoon een lap grond met her en der een boerderij. En twee gehuchten en een rivier. De ligging is mooi: een beetje rivierdal, een beetje bos. Maar dat was het dan wel…